Érdekességek a gasztromúzeumok világából

2014.06.14 10:17

Érdekességek a gasztromúzeumok világából


2013. Augusztus 30. 08:31
Kategória: Utazás
0 komment

Kinek juthat eszébe egy teljes múzeumot a sült krumplinak vagy az instant tészta kultuszának szentelni? És mi a helyzet a ropogósra szenesített konyhai katasztrófákkal? Bejegyzésünkkel ezúttal a világ különleges – hol némileg étvágygerjesztő, hol pedig kifejezetten bizarr – ételmúzeumai előtt tisztelgünk. Te melyiket környékezed meg legközelebb?

Instant Ramen Museum, Ikeda, Japán

 
Japán Swiss Halley

Kép: osaka-info.jp

 

Végy egy elszánt japán tésztagurut, önts hozzá forró vizet, és már készen is van a Chicken Ramen, a csirke ízű, instant tésztaleves kultusza, amelynek főszereplője több hónap kísérletezés után, 1958-ban indult világhódító útjára. Andó Momofuku „gyermekének” sikertörténetét ismerhetjük meg az ikedai múzeumban.

Jell-O Gallery, LeRoy (NY), USA

 
USA Swiss Halley

Kép: jschumacher.typepad.com

 

A lusta szakácsok másik kedvence egészen biztosan a Pearle Wait nevű ács által 1897-ben megalkotott gyümölcsös zselé. A Jell-O kocsonyás világába kalauzol el bennünket szülővárosának múzeuma.

The National Mustard Museum, Middleton (WI), USA

 
USA Swiss Halley

Kép: National Mustard Museum

 

Minden, ami mustár. De mivel lehet egy egyszerűnek tűnő szószt oly’ mértékben ragozni, hogy egy teljes múzeumot megtöltsön érdeklődőkkel? A middletoni létesítmény a zavarba ejtően sok variációra, az ötletes tartóedényekre, a fenti képen megörökített mustárhercegnőre és az ingyenes belépésre esküszik.

Pick Szalámi és Szegedi Paprikamúzeum, Szeged, Magyarország

 
Magyarország Swiss Halley

Kép: Pick Szalámi és Szegedi Paprikamúzeum

 

Hatalmas arcszőrzettel büszkélkedő overallos bábuk segítségével szemléltetik a szalámigyártás mozzanatait a Pick szalámi és a fűszerpaprika múzeumában Szegeden. Az éhesen érkezőket kóstoló és különböző kedvezmények várják, ha pedig másoknak is szeretnél beszámolni élményeidről, a világ bármely pontjára küldhetsz képeslapot a múzeum költségén. A nyitva tartásra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni: a tárlat rendszerint csupán keddtől szombatig 3 és 6 óra között látogatható.

Spam Museum, Austin (MN), USA

 
USA Swiss Halley

Kép: phoenixjeff.com

 

A spiced ham (azaz fűszeres sonka) szavakból alkotott Spam nem más, mint konzervbe zárt sertéshús és annak végeláthatatlan variációja, amely legelőször 1937-ben került a boltok polcaira. A Monty Python által is népszerűsített, számos módon felhasználható alapanyag világába nyerünk betekintést az austini Spam Múzeumban.

Frietmuseum, Brugge, Belgium

 
Belgium Swiss Halley

Kép: Frietmuseum

 

Ami Olaszországnak a pizza és Magyarországnak a gulyás, az Belgiumnak a sült krumpli – állítja a brugge-i múzeum. A bő olajban sült gumó tiszteletére alapított Freitmuseum egy komoly múlttal rendelkező, 14. századi épületben kapott helyet.

Deutsches Currywurst Museum, Berlin, Németország

 
Németország Swiss Halley

Kép: Deutsches Currywurst Museum Facebook

 

A német sült kolbász múzeumában saját bőrödön is megtapasztalhatod, milyen currys ketchupos szósszal megbolondított kolbászt árulni, megismerheted a szósz megalkotásának történetét, és láthatod, amint német színészek currywurstot falnak a filmvásznon. Ha a megfelelő belépőre fizetsz be, te magad is megkóstolhatod az ikonikus ételt.

Burnt Food Museum, Arlington (MA), USA

 
USA Swiss Halley

Kép: Burnt Food Museum

 

Az arlingtoni tárlat műalkotásai nem csupán egyféle ételtípust képviselnek. A múzeum kiállított darabjai közé bármi bekerülhet, amit a művész eredetileg emberi fogyasztásra szánt, de útközben nem maradt más belőle, mint egy szénné égett konyhai katasztrófa. A fenti képen például egy tál ízletes lasagne látható.

 


Készíts ingyenes honlapot Webnode